fbpx
loader image

Sss

Sıkça Sorulan Sorular

Fizik Tedavi ne için kullanılır?

Fizik tedavi, bireylerin maksimum vücut hareketini ve fiziksel işlevini geliştirmesine, sürdürmesine ve eski haline getirmesine yardımcı olan invazif olmayan bir disiplindir. Fizik tedavi, kişilerin bir yaralanmadan kurtulmasına, ağrının azaltılmasına ve ortadan kaldırılmasına, gelecekteki herhangi bir yaralanmanın önlemesine veya kronik bir problemle başa çıkılmasına yardımcı olur. Her yaşta veya hayatın herhangi bir döneminde uygulanabilir.

Fizyoterapist kimdir?

Fizyoterapi alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksek okullardan mezun sağlık çalışanıdır.

Fizyoterapist ne yapar?

Fizyoterapist, hastalık durumları dışında, kişilerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini arttırmak için mesleğiyle ilgili ölçüm ve testleri yaparak kanıta dayalı koruyucu ve geliştirici protokolleri belirler, planlar ve uygular. Hastalık durumlarında ise fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekiminin veya uzmanlık eğitimleri sırasında fiziksel tıp ve rehabilitasyon rotasyonu yapmış veya uzmanlık sonrasında ilgili dalın rotasyon süresi kadar fiziksel tıp ve rehabilitasyon eğitimi almış uzman hekimlerin kendi uzmanlık alanları ile ilgili teşhisine bağlı olarak, hastaların hareket ve fiziksel fonksiyon bozukluklarının ortadan kaldırılması veya iyileştirilmesi amacıyla gerekli tedavi programını oluşturur ve uygulamaları yapar. Hastaların tedavisi yönünden rehabilitasyon ekibinin diğer üyeleri ile iş birliği içinde çalışır ve tedavinin gidişi hakkında ilgili uzman hekimin fizyoterapiste vermesi gerektiği gibi fizyoterapist de ilgili uzman hekime bilgi verir.

Fizik tedavinin yararları nelerdir?

  • Hareketi ve fonksiyonu düzeltmek ve yeniden kazandırmak
  • Ağrıyı dindirmek
  • Birçok kronik (uzun süreli) durum ve hastalığın semptomlarını azaltmak
  • Yaralanmaları azaltmak  ve önlemek

İşte fizik tedavinin birçok faydasından bazıları:

Fizik tedavi uzmanları  hareket problemlerini tanımlar, teşhis eder ve tedavi eder. İnsanların mümkün olduğunca çok işlevi sürdürmelerine veya eski haline getirmelerine yardımcı olurlar. Fiziksel işlev ve hareket aşağıdakiler için çok önemlidir:

  • Sağlık, zindelik ve fitness.
  • Ağrıyı yönetmek.
  • Günlük yaşama aktivitelerini sağlamak.
  • Maksimum Bağımsızlık.

Fizik tedavi ne kadar sürer?

Hastalar, fizik tedavi seanslarının, problemleri ve ilerlemelerine bağlı olarak 60 dakika sürmesini bekleyebilirler. İlk seans çoğunlukla muayene ve tedavi planı nedeniyle  doktor görüşmeniz olacaktır. Çeşitli ek özel uygulamalar içeren tedavilerde tedavi süresi uzayabilir.

Fizik tedavide rehabilitasyon nedir?

Fizik tedavide rehabilitasyon nörolojik hastalıkları içeren  yetişkin ve pediatrik hastalıklar, lenf ödem, kas hastalıkları gibi kronik, kişinin bağımsızlık düzeyini etkileyen, iskelet ve kas problemleri tutulumu ile  mobilizasyonunun etkilendiği hastalık gruplarını içerir.

NÖROLOJİK REHABİLİTASYON

Sinir sistemi hasarı sonucu gelişen nörolojik hastalıkla kişilerde kalıcı hasara ve ilerleyen kas-iskelet problemlerine yol açmaktadır. Fizik tedavi ünitemizde; hastalarımızın iyileşme sürecini hızlandırmak, bağımsızlık düzeyini ve yaşam kalitesini arttırmak, hastalığın ilerleyici seyri nedeniyle oluşabilecek kasiskelet sistemi problemlerini önlemek için mümkün olan en erken dönemde tedavi planlanmaktadır. Hastalarımız klasik fizik tedavi uygulamaları ile birlikte, Uzay (Kafes) terapi, Hippoterapi, Aktif, Aktif-dirençli Bisiklet Sistemi, Yürüyüş ve Koşu Bandı gibi teknolojik ekipmanlardan da faydanalanabilmektedir

  • İnme(Felç) Hemipleji
  • Parapleji, Tetrapleji
  • Parkinson
  • Multipl Skleroz (MS)
  • Omurilik Yaralanması
  • Kas Hastalıkları (Musculer Distrofi, Konjenital Miyopatiler)
  • Polinöropati
  • Beyin Tümörü ve Cerrahisi
  • Anoksik Beyin Hasarı •Distoni, Herediter Ataksi
  • Beyin Malign Neoplazmı
 PEDİATRİK REHABİLİTASYON

Pediatrik rehabilitasyon doğum öncesi, doğum süreci veya sonrasında gelişen çocuğun fiziksel ve mental gelişimini kısıtlayan rahatsızlıkların değerlendirilip tedavi edilmesini kapsamaktadır. Pediatrik rehabilitasyon merkezimizde, çocuğun yaşına uygun yaşam aktiviteleri ve fonksiyonel becerilerin kazandırılması hedeflenerek, erken dönemde tedavi başlanması ile bütüncül bir yaklaşım sergilenmektedir. Yaşıtlarına ve hastalığına uygun hedefler koyarak, hastanın başını dik tutması, oturması, emeklemesi, yürümesi, el kavraması gibi fonksiyonlarının kazanımı sağlanmaya çalışılmaktadır. Hastalarımız klasik fizik tedavi uygulamaları ile birlikte, Uzay (Kafes) terapi, Hippoterapi, Bobath Rehabilitasyon ve Duyu Bütünleme gibi yardımcı ve altematif tedavilerden de faydalanabilmektedir.

  • Serebral Palsi
  • Spina Bifida
  • Hidrosefali
  • Kas Hastalıkları (Musculer Distrofi, Konjenital Miyopatiler)
  • Brakial Pleksus Bozuklukları
  • Erken Başlangıçlı Serebellar Ataksi

Bu hastalık gruplarının tümü fizik tedavi ünitemizde uzman hekim ve pediatrik rehabilitasyon konusunda uzman fizyoterapist kadromuz tarafından kapsamlı bir şekilde tedavi edilmektedir.

Fizik tedavi bel ağrısına yardımcı olabilir mi?

Beliniz  ağrıyorsa, fizik tedavi rahatlama biletiniz olabilir. Ağrıyı hafifletir ve daha iyi hareket etmenize yardımcı olur. Bel  problemleriniz ilk ortaya çıktığında rehabilitasyon alırsanız, ameliyattan kaçınabilirsiniz. Bir operasyona ihtiyacınız varsa, operasyondan sonra fizik tedavi iyileşmenize katkıda bulunur.

Bir bel ağrısı atağı iki ila altı hafta sürdükten sonra veya bel ağrısı sık sık tekrarlıyorsa, genellikle fizik tedavi önerilir. Bazı omurga uzmanları, özellikle ağrı şiddetliyse fizik tedaviyi daha erken düşünür.

Genel olarak, fizik tedavinin amaçları ağrıyı azaltmak,fonksiyonu artırmak ve daha fazla nüksü önlemek için bir bakım programı konusunda eğitim sağlamaktır.

Bel ağrısı için bir fizik tedavi programının genellikle iki bileşeni vardır:

  1. Hastanın ağrısını daha yönetilebilir bir düzeye indirmeye yardımcı olmak için pasif fizik tedavi
  2. Aktif egzersizler
Pasif Fizik Tedavi – Modaliteler

Akut olarak, fizyoterapist pasif fizik tedavi (modaliteler) ile ağrıyı azaltmaya odaklanabilir. Bu tedaviler hastaya yapıldığı için pasif kabul edilir. Modalite örnekleri şunları içerir:

  • Isı/buz paketleri
  • Elektroterapi
  • Ultrason
Aktif Fizik Tedavi – Bel Ağrısı Egzersizleri

Omurgayı rehabilite etmek için pasif terapilere ek olarak aktif fizik tedavi (egzersiz) de gereklidir.

Fizik tedavi artrit tedavisinde faydalı mıdır?

Artrit Tedavisinde Fizik Tedavinin Amacı Nedir?

Artrit hastası olmanız durumunda, bir fiziksel terapi programına katılmanın aşağıdakiler dahil birçok faydası vardır:

  • Artrit tipiniz hakkında bilgi almak.
  • Yardımcı cihaz planlaması yapmak
  • Çeşitli fiziksel teknikler ve aktivite modifikasyonları yoluyla rahatsızlığı gidermek ve performansı iyileştirmek için terapötik yöntemler uygulamak
  • Medikal tedaviyi planlamak

Sırt ağrıları için fizyoterapi işe yarar mı?

Sırt ağrılarınız travma yada başka bir nedene bağlı olabilir. Stres, duruş bozuklukları, iç organ kaynaklı yansıyan problemler, mesleki kullanımlar, kas dengesizlikleri gibi nedenlerle etkilenebilir. Özellikle viral salgın sonrası değişen akciğer grafileri sırt, boyun, omuz kuşağı ağrılara neden olabilmektedir. Fizik tedavi kasları kuvvetlendirmek, kötü postür için gerekli eğitimi vermek, derin uygulama yapabilen fizik tedavi modaliteleri ile yangıyı azaltmak, toksin yükü azaltarak medikal tedavisini planlamak açısından oldukça yararlı olabilir. Akciğer ya da diyafram(solunum) kası  kaynaklı ağrılar için solunum fizyoterapileri ile akciğer solunum kapasitesi değiştirilebilir.

Fizik tedavi ücretleri ne kadardır?

Bütün şubelerimizde Lenf Ödem, Nörolojik ve Pediatrik tanılı SGK lı hastalarımızdan Fizik Tedavi muayene ve fark ücreti alınmamaktadır. Bu tanı grubundaki hastalarımız için ücretsiz servis hizmeti verilmektedir.

Ortopedik rehabilitasyon hastalarımız için şube iletişim numaralarımızdan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Fizik tedavi hizmetinin devlet anlaşması var mıdır?

SGK mevzuatta belirtilen üzere şartları sağlayan kişilerin fizik tedavi ücretlerini karşılamaktadır. Bu sayede Özel hastanelerde kişiler SGK larından faydalanarak fizik tedavi hizmeti alabilmektedirler.